Thom Beeld

Project in Kenia: Aanschaf voorzieningen therapieruimte

PROJECTGEGEVENS

  • Initiatief: Stichting KidsCare
  • Bijdrage: 5.000 euro
  • Start project: -
  • Geplande uitvoering: -

KidsCare werkt in een zeer arme plattelandsprovincie in het zuidoosten van Kenia. Kinderen met een handicap leven daar 'verstopt' in lemen huisjes. Een gehandicapt kind hebben wordt vaak nog gezien als een straf van God.

De ouders/verzorgers zijn zich ook niet bewust van de 'mogelijkheden' die er voor hun kind zijn. Tot voor kort was er geen enkele voorziening voor deze kinderen. KidsCare heeft zich het lot van hen aangetrokken. Met haar sociaal werkers team (inmiddels tien personen) heeft KidsCare een goede toegang tot de mensen in de vaak afgelegen dorpen. Na een periode van intensieve benadering van families door de sociaal werkers zijn inmiddels al meer dan 150 gehandicapte kinderen en hun verzorgers voor hulp naar het KidsCare Centrum gekomen.

[INSERT IMG]

Er worden zo'n zestig kinderen geholpen met regelmatige therapiesessies in de (eenvoudige) therapieruimte op het KidsCare Centrum. Twaalf kinderen kregen een 'speciale stoel' van KidsCare en zo'n veertig kinderen werden doorverwezen voor een operatie en/of speciale hulpstukken naar de Assiociation for the Physically Disabled Kenya (APDK), de gespecialiseerde partner van KidsCare. Daarnaast zijn recent vijfentwintig geestelijk gehandicapte kinderen geselecteerd voor het project Yes I Can. Zij krijgen ieder een individueel begeleidingsprogramma om hun toekomstige situatie te verbeteren.

Ook voor haar gehandicapte kinderen werkt KidsCare met haar thuiszorgprogramma. Groot voordeel hiervan is dat de thuissituatie (en zelfs ook de dorpsgemeenschap) van kinderen en verzorgers betrokken worden in het hulpprogramma. Gebleken is dat dit een positieve werking heeft. Ook is KidsCare bezig de (lokale) overheden te activeren. Dat werkt al, maar het heeft tijd nodig om de overheid overtuigend te betrekken bij de hulpverlening.

Door de sterke groei van het aantal kinderen zijn er voortdurend nieuwe voorzieningen nodig. Op verzoek van KidsCare heeft The Thom Foundation besloten het volgende te financiëren:

  • Aanschaf en implementatie van software voor de patiëntenregistratie om in aanmerking te komen voor enige financiële steun door de overheid;
  • Inrichting van een spreekkamer (o.m. tafel, vier stoelen en ladekast);
  • Tien speciale stoelen voor de gehandicapte kinderen;
  • Aanvulling basisvoorraad: o.a. klein verzorgingsmateriaal, zoals gips, verband, pleisters en spalken.

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met TTF.