Thom Beeld

Project in Ghana - Kraamkliniek in Logba

PROJECTGEGEVENS

  • Initiatief: de lokale bevolking
  • Start project: oktober 1998
  • Bijdrage: € 4.500
  • Partner: De Wilde Ganzen
  • Oplevering: oktober 1999
  •  

Nog voor de oprichting van The Thom Foundation waren wij reeds op kleine schaal actief met het steunen van projecten in ontwikkelingslanden.

Foto project Ghana nr. 1

Het gebouw van de kraamkliniek

Een voorbeeld hiervan is de steun van een kraamkliniek in Logba dat in het oosten van Ghana ligt. De vraag voor een nieuw kraamkliniek kwam van de vroedvrouw die daar werkte. Zij deed haar werk in een oude schuur waarvan het dak lekte, zonder water en elektriciteit.

Met steun van de Wilde Ganzen hebben wij de kraamkliniek gerealiseerd. In de loop der tijd is de kliniek ook als gewoon ziekenhuisje gebruikt, waar ondermeer veel kinderen met bijvoorbeeld malaria worden geholpen.

De kliniek voorziet in de medische behoeften van zo'n 14.000 mensen.

Foto project Ghana nr. 2

Schoolkinderen bij de kliniek

Mensen uit het dorp runnen de kliniek. Er werken een verpleger, vroedvrouw en een conciërge. Onze organisatie steunt de kliniek door onder andere nieuwe medicijnen, bedden, medische apparatuur te bekostigen

In 2005 is er met onze steun een nieuw toiletblok gerealiseerd en een waterleiding aangelegd. Zo heeft de kliniek eindelijk schoon, stromend water.

Foto project Ghana nr. 1

Eindelijk een waterleiding

In 2006 is er door de dorpsraad een commissie ingesteld die zich bezig gaat houden met de organisatie van de kliniek. De commissie wil een systeem opzetten waarin elke patient die de kliniek bezoekt een kleine bijdrage betaalt. Met dit geld willen ze dan op termijn de verpleegkundige en de vroedvrouw kunnen betalen. Dit systeem wordt gedragen door de plaatselijke bevolking.

Zolang dit systeem nog in ontwikkeling is heeft The Thom Foundation besloten de personeelskosten voorlopig voor haar rekening te nemen.

Consult bij de verpleegkundige

Consult bij de verpleegkundige

De afgelopen jaren is de gezondheidszorg in Ghana sterk verbeterd door de inspanningen van de overheid. Zo is de basiszorg nu gratis voor alle inwoners en ondersteunt de overheid ziekenhuizen en klinieken in hun ontwikkeling. Bijna 2 jaar geleden is het bestuur van de kliniek in Logba begonnen met afspraken te maken met de Ghanese overheid om ook in hun plannen te worden opgenomen. Dit zou betekenen dat het bestaan van de kliniek wordt geborgd binnen de Ghanese overheid.

Bewegwijzering naar de kliniek

Bewegwijzering naar de kliniek

Anno 2014 is The Thom Foundation erg blij dat de besprekingen succesvol zijn verlopen en dat de kliniek nu valt onder het ministerie van gezondheid en dat personele kosten worden gedragen door de Ghanese overheid. Een mooi bewijs van een samenwerkingsproject tussen The Thom Foundation en de inwoners van Logba dat wordt overgenomen door de overheid zodat de zorg voor de lange termijn is gegarandeerd.

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met TTF.