Thom Beeld

Project in Tadzjikistan - Braillesysteem voor blinde kinderen

PROJECTGEGEVENS

  • Initiatief: Stichting Ziederogen
  • Start project: najaar 2010
  • Bijdrage: € 8.400
  • Partner: Stichting Zienderogen en Wilde Ganzen
  • Geplande oplevering: Eind 2011
  •  

De republiek Tadzjikistan maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet Unie. Vóór de onafhankelijkheid was Russisch de officiële taal in deze voormalige Sovjetdeelrepubliek, ook in het onderwijs. Na de onafhankelijkheid werd het Tadzjieks weer de officiële landstaal. Alle lesboeken voor het onderwijs worden nu in de eigen landstaal gedrukt. Daarbij worden echter de blinden over het hoofd gezien.

Blinde scholieren in Tadzjikistan krijgen toegang tot leerstof in de eigen taal door een Tadzjieks brailleschrift te ontwikkelen en de publicatie van studieboeken voor blinden in het Tadzjieks te publiceren.

De kinderen in de klas

De kinderen in de klas

Voor blinden zijn brailleboeken en luisterboeken nog steeds alleen maar in het Russisch beschikbaar. Oorzaak is het gebrek aan aandacht voor mensen met een visuele beperking, maar ook doordat er geen Tadzjiekse versie van het brailleschrift bestaat. Blinden hebben daarom tot nu toe alleen toegang tot brailleleerboeken in het Russisch. Dit is niet bevorderlijk voor de integratie van blinden in het onderwijs en in meer algemene zin, ook niet voor de deelname door deze groep aan de samenleving. Onder de circa tweeduizend blinde kinderen en jongeren die Tadzjikistan telt is er grote behoefte aan audiomateriaal voor onderwijs in de Tadzjiekse taal en aan boeken in een aangepast braillesysteem. Deze materialen én het braillesysteem moeten worden ontwikkeld en geproduceerd.

Luisteren naar een luisterboek

Luisteren naar een luisterboek

De organisatie Sigma (lid van de centrale bond voor blinden in Tadzjikistan) komt op voor de rechten en de belangen van blinde kinderen. Om de onderwijssituatie voor blinden te verbeteren zorgt Sigma ervoor dat álle kinderen in Tadzkistan les kunnen krijgen in de eigen taal. De organisatie gaat luisterboeken en brailleleesboeken produceren in het Tadzjieks. Om dat te kunnen doen moet opnameapparatuur worden aangeschaft en een braillesysteem worden ontwikkeld. Met een financiële bijdrage van TTF wordt dit mogelijk gemaakt.

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met TTF.