Thom Beeld

Project in Oeganda - Operaties

PROJECTGEGEVENS

  • Initiatief: CURE Children's Hospital of Uganda
  • Start project: juli 2018
  • -
  • Partner: Lilianefonds
  • Oplevering: december 2018
  • Bijdrage: 6.480,- euro

Via het Lilianefonds kregen wij het verzoek om het CURE Children's Hospital in Mbale, Oeganda te ondersteunen.

In dit ziekenhuis, dat in 2000 is opgericht, worden vooral kinderen behandeld met een handicap. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met een waterhoofd (70% van de behandelingen), een open ruggetje (20% van de behandelingen) en andere ontwikkelingsstoornissen van het centrale zenuwgestel.

Sinds de oprichting heeft dit ziekenhuis ongeveer 65.000 patiëntjes kunnen helpen. Bij 15.000 patiëntjes hebben zij een levensreddende operatie kunnen verrichten.

De meeste kinderen zijn tussen de twee en vier maanden oud als zij worden geopereerd. Na het operatie biedt het ziekenhuis nazorg, onder andere met mobiele klinieken. Ook biedt het ziekenhuis ondersteuning aan de ouders van de kinderen die zij helpen. Ouders krijgen uitleg over wat er met hun kind aan de hand is, wat er gaat gebeuren en hoe zij na de operatie hun kind het beste kunnen verzorgen.

Hoewel een operatie een groot verschil maakt, kunnen aandoeningen leiden tot beperkingen in het verdere leven van het kind. Het is dan ook belangrijk dat de ouders, en hun omgeveing, goed worden voorgelicht. Het ziekenhuis verzorgd deze voorlichting waarmee wordt bijgedragen aan de acceptatie van kinderen met een handicap.

Mobiele klinieken spelen een belangrijke rol in het geven van deze voorlichting op andere locaties dan het ziekenhuis zelf.

Met de steun die The Thom Foundation geeft aan het CURE Children's Hospital worden zij in staat gesteld een 30-tal operaties uit te voeren.

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met TTF.